Erkeklerde Saç Dökülmesi

by - Aralık 17, 2017

erkek saç dökülmesi

Saçlar dış görüntünün en dikkat çekici tamamlayıcısı olması sebebi ile herkes için oldukça önemlidir. Fakat zaman zaman belli sebeplere bağlı olarak saç dökülmeleri meydana gelmektedir. Özellikle erkeklerde oluşan saç dökülmeleri sonrasında saç köklerinin yenilenmediği durumlar ile sık sık karşılaşılır. Bu durumun elbetteki belli sebepleri bulunuyor. Saçlar keratin denilen maddeden meydana gelirken saç köklerinde bulunan bu keratin zaman içinde artar ver kafa derisinden saçı dışa doğru itekler. İnsan vücudunda bulunan her hücrede olduğu gibi sürekli olan yenilenme saç köklerinde de görülür. Bu yenilenme ile saçlarda görülen dökülmeler doğal bir süreç olarak karşılanıyor olsa da bu dökülmeler belli bir oranın üzerine çıktığında dökülmenin altında yatan sebebin araştırılması gerekir. Çünkü saç dökülmeleri bazı hastalıkların da habercisi olabilir.


Erkeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmeleri kadınlara nazaran erkeklerde daha yoğun bir biçimde görülüyor. Bu neden ile özellikle erkek tipi saç dökülmesi dendiğinde saç köklerinin artık kendini yenilemediği anlaşılmaktadır. Erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri incelendiğinde öncelikle stres dikkati çekiyor. Saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya olan erkeklerin saç dökülmeleri erkek tipi dökülmedir. Yani dökülen saç kökleri kendini yenilemediği için dökülen saçın yerine yenisi çıkmamaktadır.

Erkeklerde saç dökülmesi genellikle alın bölgesinden ya da tepe noktasından başlar. Bazı durumlarda kafanın orta noktasından başlamak ile birlikte zaman içerisinde alın bölgesinde de başlayan dökülme ile birlikte devam eder. Bu gibi durumlarda zaman içinde bu iki bölgedeki açılma bir noktada buluşur. Böylece dökülen alan oldukça genişler. Erkek ya da kadın için günlük 200 tel civarındaki dökülmelerde problem bulunmuyor iken bu sayının üzerinde bir dökülme yaşanıyor ise mutlaka altında yatan sebep araştırılmalıdır.

Stres sebebi ile saç dökülmesi yaşayan erkeklerde saçların uzama süresi de artacaktır. Yani ayda 1 cm kadar uzayan bir saç teli stresli dönemlerde ayda uzaması gerekenin yarısı kadar dahi uzamaz. Bunun yanı sıra da ek olarak dökülme problemi görülür. Bu gibi durumlarda stresle baş etmek önemli olduğu gibi stresli ortamlardan uzak kalmak da bir o kadar önemli konular arasında yer alıyor.

Kullanılan İlaçlar ve Beslenme Alışkanlıkları

Erkeklerde saç dökülmelerinde sebep olan bir diğer konu ise beslenme alışkanlıkları ya da sürekli olarak kullanılması gereken ilaçlardır. Özellikle beslenme alışkanlığı vücudu pek çok bakımdan etkilemektedir. Saç da bunlardan biridir. Eğer düzenli ve dengeli bir beslenme alışkanlığı bulunmuyor ise erkeklerin saç dökülmeleri baş gösterecektir. Özellikle kanser gibi rahatsızlıklar sebebi ile de alınan ilaçların yanı sıra kemoterapi uygulaması sebebi ile de erkeklerde saç dökülmesi görülebilir. Bu tür dökülmeler ilaçların bırakılması ile birlikte kesileceği için çok fazla dikkate alınması gereken bir konu değildir. Tüm bunların yanı sıra saç dökülmelerinde özellikle demir ve A vitamini eksikliği sebep olur. Bu neden ile erkekler ileri boyutta bir saç dökülmesi ile karşılaştıklarında vücutlarındaki demir ölçümünü yaptırmaları gerekir. Böyle bir problem var ise ilaçlı tedavi ile problem kısa süre içinde çözüme kavuşacaktır.

Ağır ve ani travmalar ve psikolojik sebeplerde erkek saç dökülmelerine sebep olurken kişinin aile geçmişinin de göz ardı edilmemesi gerekir. Aile geçmişinde kellik ya da ileri düzeyde bir saç dökülmesi bulunuyor ise genetik olarak kişinin kendisinde de bu durumun görülmesi olasıdır. Bu gibi durumlarda genellikle erkeklerde dökülmenin başka ciddi bir sebebi bulunmuyor.
Yaşın ilerlemesi ile birlikte de saçlar da dökülme yaşanmaktadır. Özellikle erkekler saçlarının %50'sinden fazlasının 50 yaşından sonra kaybetmektedir. Fakat bu durum insan hayatının gerektirdiği bir sürecin sonucu olarak karşımıza çıkıyor.

Jöle ve Saç Spreyinden Uzak Durun

Özellikle genç erkekler saçlarını şekillendirmek için jöle ya da saç spreyi gibi çeşitli saç kozmetiği ürünleri tercih ediyor. Bu ürünler saç derisine dokunduğunda deride bulunan gözeneklerin kapanmasını haliyle de derinin nefes almasını engellemektedir. Bu durum ise zaman için de saçların yavaş yavaş dökülmesine sebep olur. Erkekler bu tür dökülmeleri başlangıçta ciddiye almasa da zaman içinde dökülme oranları artacak ve saçta açılmalar görülecektir. Bu tür problemler için jöle ya da sprey kullanılmamasına dikkat etmek gerekir. Fakat illa ki kullanılacak ise mutlaka kaliteli ürünler saç derisine değdirilmeden kullanılmalıdır. Ayrıca gün sonunda saçların mutlaka doğru bir şampuan ile dikkat bir biçimde yıkanması ve bu ürünlerden saçın arındırılması gerekiyor. Aksi halde ilerleyen yaşlarda yoğun saç dökülmeleri engellenemez.





erkeklerde saç dökülmesi


Peki, erkeklerde saç dökülmesi nasıl önlenir bu problemin kesin bir çözümü bulunuyor mu? İşte bu soru erkek saç dökülmelerinde can alıcı noktalardan biridir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Erkek saç dökülmelerinde öncelikle sorunun kaynağı ortaya çıkarılmalıdır. Bu durum da eğer hormonal yani genetik bir sorun ile ortaya çıkan saç dökülmesi görülüyor ise DHT hormonunda bir dengesizlik bulunuyor. DHT hormonu olması gerekenden fazla bir biçimde vücutta bulunuyor ise hormon öncelikle saç dökülmelerine sebep olur. Daha sonrasında ise kıl köklerinin zayıflamasına sebep olurken bu durum haliyle de saçın yeniden çıkmasını engellemektedir. DHT hormonunun vücutta baskın olması sebebi ile oluşan dökülmeleri engellemek için öncelikle bu hormonun normal seviyeye çekilmesi gerekir. Bu da ilaçlar ile mümkündür. Genetik dökülmeler tamamen kesilmese de dökülme kısmen engellenebilir.

Saç dökülmesi yaşayan pek çok kişinin en büyük umudu dökülmeleri engelleyen şampuanlardır. Özellikle paraben içermeyen ve doğal üretim olan şampuanların kullanılması doğru bir tercih olurken bu şampuanların tamamen saç dökülmelerini engellemesini beklememek gereklidir. Bu tür şampuanlar dökülmeyi yavaşlamasına yardımcı olsa da tamamen dökülmeyi engelleyemez.

Saç dökülmesine doğal çözüm arayanlar öncelikle bir cildiye uzmanına giderek problemin sebebi araştırılmalıdır. Sonrasında ise hekim tarafından verilen ilaçlara takviye olarak da doğal yöntemler uygulanabilir.

Saç Dökülmesine Doğal Çözümler

Özellikle argan ve jojoba yağının saç dökülmelerine karşı ne kadar koruyucu olduğu biliniyor. Ayrıca bu yağların saçları besleyen özellikleri de unutulmamalıdır. Tüm bunların dışında banyodan sonra lavanta suyu ile saç diplerine yapılan masaj hem dökülmeyi hem de erkeklerde kepek problemini ortadan kaldıracaktır. Bu uygulamanın haftada en az bir kez yapılması saç yapısındaki olumlu değişikliği görmeyi sağlayacaktır. Henüz ölmemiş olan kıl köklerini canlandırmak ve hatta güçlendirmek için doğal bakım yöntemleri tercih edilebilir. Fakat kıl kökleri ölmüş ise artık bu durumda yapılabilecek olan en doğru uygulama saç mezoterapisi ya da saç ekimidir.

Saç ekim işlemi son yıllarda erkekler tarafından oldukça yakından takip edilen hatta uygulanan yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra gelişen teknoloji sayesinde saç ekimi konusunda uygulanan yöntemlerde de son yıllarda büyük değişiklikler gözlenmektedir. Bu sayede eskiden saç derisinde kızarmaya sebep olan işlemlerin yerini artık saç diplerinde tahrişe sebep olmayan uygulamalar bulunuyor. Yapılan bu uygulamalar ile kişinin kendi sağlıklı saç köklerinin alınarak seyrek olan bölgelere transferi gerçekleşiyor. Böylece saç köklerinde hareketlenme sağlanmış oluyor. Saç ekim işlemi son yıllarda kelliğe karşı en etkili yöntemler arasında yer alıyor.

You May Also Like

1 yorum